Monday, April 4, 2011

obsession : rubik's cube

dulu , kan . aku sangat la envy dengan siapa siapa yang tahu main rubic cube tu . serious dowh . jealous kot . tapi , tak kan la aku nak tunjuk dekat orang about my envious , kan ? jap ! ape ? rubic cube tu ape ? mainan la . ishkk . tak tahu ke ?
sila scroll ke bawah untuk keterangan lebih lanjut . terima kasih .

The Rubik's Cube is a 3-D mechanical puzzle invented in 1974 by Hungarian sculptor and professor of architecture Erno Rubik. Originally called the "Magic Cube",the puzzle was licensed by Rubik to be sold by Ideal Toy Corp in 1980 and won the German game of the year special award for Best Puzzle that year. As of January 2009, 350 million cubes have sold worldwide making it the world's top-selling puzzle game. It is widely considered to be the world's best-selling toy.
In a classic Rubik's Cube, each of the six faces is covered by nine stickers, among six solid colours (traditionally white, red, blue, orange, green, and yellow).A pivot mechanism enables each face to turn independently, thus mixing up the colours. For the puzzle to be solved, each face must be a solid colour. Similar puzzles have now been produced with various numbers of stickers, not all of them by Rubik. The original 3×3×3 version celebrated its thirtieth anniversary in 2010

benda kotak kotak tu la yang di panggil rubic . or cubic or whatsoever nickname la . sejak da pandai main benda ni , benda ni memang wajib aku bawa pergi mana mana . apa ? kau nak cakap yang aku ni lame or nerd ? peduli ape aku . sebab bila aku da start main benda ni , aku memang tak pandang kira kanan da .
sampai ada kawan kawan aku yang tegur . ikuti perbualan kami;

dia ; hoi . khusyuk gila main benda alah tu .
aku ; erkk . tade keje . bosan . ehee *sengih macam kerang wangi*
dia ; awat ? nak masuk bertanding ke ?
aku ; tade la . tak mampu la saya . belum hebat lagi . ngee *sengih tak berapa nak nampak gigi*
dia ; bla bla bla bla
aku ; pot pet pot pet .

begitu la alkisahnya . banyak sebenarnya kawan aku tegur . tapi semuanya mempunyai isi penting yang sama . jadi tak payah la nak ulang banyak kali . ala . tak penting . tak masuk dalam exam pun .

thanks to Aliaa because teach me how to solve rubic cube *formal la pulak*
but seriously , when you know the step , it sooo easy to solve the rubic . i mean to get the same exact colour for all 6 sides . tapi setakat ni aku baru belajar rubic yang basic . 3 x 3 . lain kali , aku tambah degree of difficulty . ehe . so , kepada sesiapa yang tak tahu nak main , boleh belajar okay :)

belum mampu nak selesaikan semua jenis .

rubic yang aku beli da lebih sebulan sikit da jadi macam barang wakaf . semua orang guna . sharing is caring . passing sana , passing sini . seminggu kat dia , seminggu lagi kat orang tu . pinjam la kawan kawan . tade hal la weyh . aku kan baik . haha *perasan* konklusi , boleh dikatakan ramai gak la budak kelas aku yang da tahu nak solve rubic ni . setiap kali kelas mesti ade yang main rubic . sampai ada yang sanggup beli rubic sendiri . terbaikkk .

situasi harian macam ni lebih kurang;
dia ; eh . kau ade bawa rubic tak ?
aku ; ada . amek la sendiri dalam bag .
-amek rubic and terus kucar kacirkan benda tu , then try solve -
dia ; eh . cam ne nak buat ni ek ?
aku ; kau salah step la. pusing sana pusing sini .
and bla bla bla bla .

so , bangga aku bila kawan kawan aku tahu buat solve benda tu . walaupun aku ajar pun tak berapa nak betul . haha . aku ni macam la betul sangat . tu la masalahnya . maaf na sesiapa yang terasa kalau aku marah masa tengah ajar korang .

usaha lif kejayaan . yeah !


p/s ; ouh . nak balik rumah -.-"

12 comments:

LindaRahim said...

sy x pandai main...tp 2 org anak sy pandai...ada cara n teknik...2 3 kali anak sy ajar...tp sy x masuk2 gak...

fyqa said...

hehe . ye ke ? blur gak masa mula mula belajar . tapi lama lama , okay la :)

practice make perfect :)

Yua said...

saya x reti main bnda alah ni.. skill xda..

fyqa said...

boleh belaja kalau nak maen . tapi , kena sediakan pale otak untuk pening dan tension segala bagai . hahaha .
its worth to give a try :)

ruby zaizi said...

xsuke buat menatang ni..alasan:malas nak latih otak..haha :P

fyqa said...

haha . tade hal .
kita isi masa dengan benda laen .
ngeee :D

ayuni said...

wey, ajar2!!!!!!
aisyyyy
p/s: ak tw ak lame..hahhaa

fyqa said...

hahaha . jumpa peluk cium ngan aku dulu .
t baru aku ajar . hehehe

lily okhala said...

thanks fyqa coz sudi ajr ak yg byk songeh ni hihi....
tp ak rse ak punye skill dh hmpir brkrat kot hahaha....

fyqa said...

haha . its okay la .
tu semua fouling factor . ngehngeh . tetibe teringat test heat n mass .
ouh . lupa . sama sama .

practice make perfect bebeh !

ayuni said...

hahahha..okei!! jnji ea..syg piqa!

fyqa said...

yeah ! promise dear .
yeayy . sayang kau jugak .
ngeee :D